top of page
  • Yazarın fotoğrafıSalih İnce

Reklamcılığın Babası: David Ogilvy Kimdir?

David Mackenzie Ogilvy 23 Haziran 1911 - 21 Temmuz 1999 İngiliz reklam kralı, Ogilvy & Mather'ın kurucusu ve "Reklamcılığın Babası" olarak bilinirdi. Gallup araştırma kuruluşunda eğitim aldı ve kampanyalarının başarısını tüketici alışkanlıklarına yönelik titiz araştırmalara bağladı. En ünlü kampanyaları arasında Rolls-Royce, Dove sabunu ve Hathaway gömlekleri yer alır.


Bu abimizin özelliği bir hiçten Dünya'nın gelmiş geçmiş en büyük reklam şirketini kurmasıdır.


Gelin hayatını inceleyelim:


David Ogilvy'nin Hayatı


Önümüzde klasik bir başarı hikayesi var:


David Ogilvy'nin babasının parası yokmuş, devlet okuluna göndermiş, çocuk burs kazanınca özel okula gitmiş ve sonra da Oxford'u kazanmış. Sınavlarda başarısız olunca 2 sene sonra onu okuldan atmışlar.


1931'de Paris'te o zamanların çok meşhur bir otelinde mutfak elemanı olarak görev yapmış.


Bir yıl sonra İskoçya'ya dönmüş ve kapı kapı dolaşarak AGA pişirme tencereleri satmaya başlamış.


Büyük bir başarı elde etmiş.


Bu başarı, işvereninin gözünde onu öne çıkarmış ve kendisinden diğer satış elemanları için *The Theory and Practice of Selling the AGA Cooker* adlı bir kullanım kılavuzu yazmasını istemiş.


Otuz yıl sonra, Fortune dergisi editörleri bunu şimdiye kadar yazılmış en iyi satış kullanım kılavuzu olarak adlandırmış.


David Ogilvy'nin İmparatorluk Edasında Reklamcılık Şirketi


Şef, araştırmacı ve çiftçi olarak çalışan Ogilvy, daha sonra Mather ve Crowther'ın desteğiyle kendi reklam ajansını kurmuş.


Bu firmanın Londra bayisi ağabeyi Francis tarafından yönetiliyormuş.


David Ogilvy ajansı kurduğunda hesabında sadece 6.000 dolar (2016 doları olarak 59.726,72 dolar) varmış.


"Vay be, ben bu parayla neler yaparım neler, puuuuu!" diyorsanız orada bir durun çünkü bu parayı tutacağı ofise, çalışanlarına ve diğer giderlerine harcasa yaklaşık 2 ay dayanabileceğini söylemiş.


Yani iş ölüm kalım meselesi.


*Confessions of an Advertising Man* kitabında başlangıçta müşteri bulmakta zorlandığını yazmış.


Şirket ayrıca Rolls-Royce otomobilini şu ünlü başlıkla tanıtmış: "Saatte 60 mil hızla giderken bu yeni Rolls-Royce'daki en yüksek ses elektrikli saatten geliyor."


NOT: David Ogilvy bu reklam hakkında "Hayatımda yazdığım en iyi reklam başlığı" demiştir.


1989 yılında bu şirket o zamanın parasıyla 864 Milyon Dolara satın alınmış. Bu para bugünkü değeriyle yaklaşık 2,2 Milyar dolar ediyor.


David Ogilvy Gibi Reklam Yazmak


David Ogilvy'nin ilkeleri şu şekilde:


- Reklamın işlevi satmak ve herhangi bir ürün için başarılı reklamın tüketicisi hakkındaki bilgilere dayanmasıdır.

- Reklam dediğiniz, yüksek sesle küçümseyici olmamalıdır.

- ve bir müşterinin zeki olarak görülmesi gerekir


1955'te, bu değerlere dayanarak "Müşteri bir moron değil, o senin karındır" başlığıyla bir reklam yazıp her zamanki gibi çok başarılı olmuş.


Merak etmeyin, gelecek yazılarımızda David Ogilvy'nin birçok çalışmasını ve onu başarılı yapan reklamcılık temellerini de ele alacağız.


Müşteri Sayınızı Artırmak -Ogilvy Metoduyla


"Iyi de ben bu ilkeleri ne yapayım kardeşim? Ben elektrik işi yapıyorum, bana müşteri lazım. Bana ne David'inden de Ogilvy'sinden de." diyorsanız, tam aradığınız yere geldiniz.


Bir işletme sahibiyseniz de David'in reklam prensiplerini işletmenizde ACİLEN kullanmalısınız...tabi henüz kullanmaya başlamadıysanız....


....eğer hiç vakit kaybetmeden David Ogilvy'nin ilklerini kullanarak müşteri sayınızı artırmak istiyorsanız....


Bugün ajansımla iletişime geçin. Eğer iyi anlaşırsak şirketinize ve pazarlamanıza şahsen ben bakacağım, neyi farklı yapacağıma dair bir strateji geliştireceğim ve bunu sizinle bir telefon görüşmesinde derinlemesine tartışacağım.


Ücret yok, taahhüt yok.


Birlikte çalışmak istiyorsanız size bunun tam olarak nasıl işlediğini anlatacağım, birlikte çalışmak istemiyorsanız da sorun değil. Zorlama yok, baskı yok, can sıkıcı satış taktikleri yok.


Kulağa hoş geliyor mu? O zaman şu formu doldurun: https://msimarketingresults.com/tr/free-marketing-analysis

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


bottom of page