top of page
  • Yazarın fotoğrafıSalih İnce

Bir Reklamcılık Efsanesi: Victor O. Schwab Kimdir?

Kendisi hem bir metin yazarı, hem bir reklamcı hem de bir yazar.


Zamanının en popüler reklam dergisi olan Advertising Age onu "tüm zamanların en iyi posta yoluyla sipariş edilen reklam metin yazarı" olarak tanımlamıştı.


Gelin, bu dillere destan başarıya sahip adamın hayatını ve ondan neler öğrenebileceğimizi tartışalım.


Victor O. Schwab Kimdir?


Victor Opper Schwab, 13 Mart 1898'de Hoboken, New Jersey'de doğdu.


Albert James ve Letitia (Irvine) Schwab'ın oğluydu. 19 yaşındayken Columbia Üniversitesi'nde gece öğrencisi olarak kaydoldu ve orada o zamanlar önde gelen bir posta siparişi reklam ajansı olan Ruthrauff & Ryan'da metin şefi olan Max Sackheim ile tanıştı.


O zamanki reklam ajanslarını size şöyle anlatayım: Her reklam ajansının bir sektörü ve uzmanlaştığı alan var. Kimisi posta, kimisi kuponlar, kimisi gazeteler, kimisi radyo, kimisi doğrudan basılmış broşürler veya reklam panoları.


O zamanlar bunların hepsini kuruyemişçide "bundan 250 gram koy, bundan koy ama çok olmasın" dermiş gibi hepsinden azar azar yapan bir reklam ajansı bulamazdınız. Eskiden işler netmiş.


Bilmeyenler için Max Sackheim, o zamanların en başarılı reklamcılarından biri. Reklamcılığın Türkiye'de 80'lerin Koç ailesi gibi. Eşi benzeri yok.


Sackheim, stenografiden anladığı için Schwab'ı özel sekreteri olarak işe aldı.


Stenografi denen şey, eskiden klavye olmadığı için konuşulanları hızlı bir şekilde yazıya aktarmak gerekiyordu. Fakat normal kelimeleri konuşma hızında yazmak imkansızdı.


Bu yüzden insanoğlu Steno diye bir alfabe geliştirdi ki bu var olan harfleri kısaltıp hızlandırabilsin. Bunu yapmak için yine de hızlı yazan birine ihtiyaç vardı. Victor Schwab da o kişiydi.


Fakat, özellikle Dale Carnegie'nin "Dost Kazanma ve İnsanları Etkileme Sanatı" adlı kitabı için yaptığı posta siparişi reklamlarına yaptığı katkılar, kitabın 1930'larda en çok satanlar arasına girmesine yardımcı oldu.


Onu Reklamcılığın Babası Yapan Şey


Şunu anlamanızı istiyorum: Bu neredeyse imkansız.


Düşünsenize kurumsal bir şirketteki bir müstahdemin patronla beraber şöyle konuştuğunu:


"Efendim daha önce de söylediğim gibi, mallarımızı satmak için yaptığımız satış kampanyası filhakika afaki kalmıştır. Binaenaleyh tez elden vazifeye atılmak gerekmektedir. Yaptığımız istişare doğrultusunda, bütçemizi artırmaksızın verdiğimiz reklam-ı şahânemizi şöyle değiştirmeyi uygun bulmaktayım. Dilerseniz firmamızın istikbalini şu an müdafaa etmeye başlayabiliriz..."


Dediğini, patronun bu kişiyi dinlediğini ve satışların patladığını...


Sizce bu mümkün mü?


Tabii, Victor Schwab böyle konuşmuyordu...


AMA


Kendini kanıtlamak için büyük bir risk almasını (eğer başarısız olursa bir daha reklam sektöründe hayatta iş bulamazdı) ve sonucunda da başarılı olmasından (reklamlarla ilgilenen kim varsa bu adamı ya bilir ya da duymuştur. Eğer duymamışsa oradan arkanıza bakmadan kaçın) bahsediyoruz.


Zaten tarihte okuduğunuz azami başarıya ulaşmış kişilerin genelde gemileri yaktığını görürsünüz.


Bu, Schwab'ın metin yazarı (Copywriter) olarak terfi etmesini sağladı ve burada kodlanmış kupon reklamlarını başlıkları, çağrıları, metin uzunluğunu, düzenlemeleri ve aksiyon alma çağrılarını bölmek için kullanarak bir araştırma öncüsü oldu.


Kısacası Schwab'a demişler ki: "Vayyyy be! Seni dinledik, ve harbiden başarılı oldun. Tamam, bundan sonra reklam işleri sende. Al, yönet, ne yaparsan yap. Sana güveniyoruz. Hadi bakayım koçum benim."


Gelmiş Geçmiş En İyi Reklam Başlıkları


Şimdi Victor Schwab'ın çalışmalarından birkaç örnek verelim. Bunların hepsi ultra mega süper doper başarılı olmuş reklamların başlıkları.


Gelin bir göz atalım:


.


.


.


Bir çiftçiye yılda 3.000 dolara mal olan küçük bir hata.


Kocaları para biriktirmeyen kadınlara tavsiyeler - bir eş tarafından.


Yeni bir keşif, ortalama bir kızı nasıl gerçek bir güzelliğe dönüştürdü?


Arkadaş kazanma ve insanları etkileme yolları


İngilizce konuşurken bu hataları yapıyor musunuz?


.


.


.


Bu gördüğünüz başlıklar tam olarak size hitap etmeyebilir... çünkü muhtemelen siz hedef kitle değilsiniz.


Ama mutlaka ilginizi çeken olmuştur. Derinlemesine bir analiz için bu yazımızı okuyun:



Victor Schwab'dan Ne Öğrenebiliriz?


Bu soruyu kimin sorduğuna bağlı. Eğer reklam işiyle uğraşıyorsanız bu adamın yazdıklarını yalayıp yutup bir de altında yatan mantığı anlayıp akıcı bir şekilde kullanmanız gerekiyor.


Eğer bir işletme sahibiyseniz de onun reklam prensiplerini işletmenizde ACİLEN kullanmalısınız...tabi henüz kullanmaya başlamadıysanız.... eğer hiç vakit kaybetmeden Victor abinin ilklerini kullanarak müşteri sayınızı artırmak istiyorsanız....


Bugün ajansımla iletişime geçin. Eğer iyi anlaşırsak şirketinize ve pazarlamanıza şahsen ben bakacağım, neyi farklı yapacağıma dair bir strateji geliştireceğim ve bunu sizinle bir telefon görüşmesinde derinlemesine tartışacağım.


Ücret yok, taahhüt yok.


Birlikte çalışmak istiyorsanız size bunun tam olarak nasıl işlediğini anlatacağım, birlikte çalışmak istemiyorsanız da sorun değil. Zorlama yok, baskı yok, can sıkıcı satış taktikleri yok.


Kulağa hoş geliyor mu? O zaman şu formu doldurun: https://msimarketingresults.com/tr/free-marketing-analysis

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


bottom of page